Неділя, 28.04.2024, 23:02
Вітаю Вас Гость | RSS

Науково-технічній відділ Іршавського райЦПР

Меню сайту
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Березень » 11 » ІІ (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України
13:40
ІІ (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України

Протягом лютого в м. Ужгород проходив ІІ (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у відділеннях мовознавства, літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства, фізики та астрономії, хімії та біології, екології та аграрних наук, наук про Землю, філософії та суспільствознавства, історії, математики. 

     Юні дослідники з усіх куточків області зібралися, щоб поділитися з однодумцями своїми розробками, проектами, експериментами й досягненнями.

     Основними завданнями конкурсу стали виявлення і підтримка обдарованої учнівської молоді, залучення її до науково-дослідницької та експериментальної роботи, виховання в учнів самостійності, наполегливості, вміння обстоювати власну думку, формування активної громадянської позиції.

    Традиційно до складу журі секцій увійшли провідні науково-педагогічні працівники провідних вищих навчальних закладів Закарпаття, зокрема, Ужгородського національного університету, Закарпатського художнього інституту тощо.

     Члени журі, більшість із яких має багаторічний досвід роботи з учнівськими науково-дослідницькими роботами та в предметних комісіях конкурсу-захисту, відзначило різноманітність тематики дослідницьких робіт, їх практичну направленість, уміння учасників Конкурсу захищати свої роботи, аналізувати, робити висновки на підставі експериментальних досліджень, відзначили  зростання самостійності, оригінальності, новизни, актуальності досліджень.

     Загалом у цьому році вихованці продемонстрували вищий рівень порівняно з минулим роком. Це стосується виконання робіт, аргументованості вибору теми, обґрунтованості результатів і висновків, володіння матеріалом на захисті.

     З-поміж найкращих учасників в котре слід відзначити Вікторію Плиску, вихованку секції мистецтвознавства при Приборжавській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів науковий керівник М.І. Лях, яка зайняла І місце у ІІ етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, власне її робота присвячена дослідженню творчості поета Івана Шмулиги. «Конкурс-захист для мене – це передусім цікавий досвід спілкування з однолітками з однолітками. Я дуже задоволена, що тут опинилася. Кожна поїздка сюди – це насправді, щиро кажучи, свято. І свято не буденне, таке, що хочеться його завжди пригадувати», – поділилася враженнями юна дослідниця.

     Другі місця зайняли Луканинець Уляна, учениця Вільхівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, в секції німецької мови, досліджуючи етнокультурну специфіку німецьких фразеологізмів, (науковий керівник С.І. Кивеждій); Андріана Кузьма, вихованка секції історії України при Іршавській райСЮТ, яка вивчала феномен українського козацтва та його роль в історії Закарпаття (науковий керівник М.О. Воскобійник), про форпост Боржавської долини юних науковців та членів журі ознайомила Сокач Ірина, вихованка секції історичного краєзнавства при Дунковицькій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів (науковий керівник Н.Є. Коровська), Продан Анна, вихованка секції етнологія  при Лисичівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів розповіла про сільськогосподарську культуру села Лисичова (науковий керівник Г.Д. Петровцій).

     Третіми стали Причина Наталія, вихованка секції української літератури Ільницького спортивно-гуманітарного ліцею, тема роботи якої присвячена трагедії українського народу в романі Марії Матіос «Солодка Даруся» (науковий керівник М.І.Половка). Сакаль Ярослава, вихованка секції соціологія Ільницького спортивно-гуманітарного ліцею, розповіла присутнім про патріотизм, як моральну якість підростаючого покоління (науковий керівник Г.П. Яцканич).  Хотілося б відзначити, що, у порівнянні з попереднім роком, цього разу небаченого розквіту досягли патріотизм і відчуття національної свідомості серед учнів. Звісно, це пов’язано з революцією духу. Про розмаїтість почуттів ліричного героя у поезіях «панаєвського» циклу Миколи Некрасова досліджувала Брич Наталія, вихованка секції російської літератури при Іршавській гімназії (науковий керівник С.П. Чедрик). Історію релігії та церков с. Волоське (Підгірне) Закарпатської області вивчав Лівак Євген, вихованець секції теології, релігієзнавства та історії релігії при Чорнопотіцькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів (науковий керівник Л.В. Мороз). Флювіальними морфоскульптурами південно-західного макросхилу хребта Великий Діл захопилася вихованка секції географії та ландшафтознавства при Брідській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Бенедик Андріана (науковий керівник Я.Ф. Глеба). Про що мовчать ґрунти, досліджувала Тинта Наталія, учениця 11 класу Іршавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 (науковий керівник О.Д. Мелеганич). Визначав вміст аскорбінової кислоти в фруктових соках Енеді Петро, вихованець секції хімія при Білківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів (науковий керівник О.І. Мондяк). Приємно здивувала дослідженням про те, як пливає візуальне середовище на емоційний стан людини членів журі Григорка Ганна, вихованка секції валеології при Кушницькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів (науковий керівник М.М. Сивуля).

     Варто зазначити, що учні з усією серйозністю підготувалися до захисту своїх досліджень. Члени журі слухали й переглядали виступи і презентації з непідробною цікавістю, інколи дивуючись можливостям і вмінням старшокласників. Під час інтелектуальних змагань панувала тепла дружня атмосфера.

     Ми пишаємося нашими слухачами, адже в цей особливий, насичений важливими подіями час наша країна потребує саме такої творчої енергії, щирості і чистоти помислів, яка є в цих дітях.

Переглядів: 689 | Додав: Phobos | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright MyCorp © 2024