П`ятниця, 19.04.2024, 12:34
Вітаю Вас Гость | RSS

Науково-технічній відділ Іршавського райЦПР

Меню сайту
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

наш психолог

Головна » 2017 » Листопад » 15 » Робота з дітьми
23:45
Робота з дітьми

На сучасному етапі розвитку системи освіти в Україні актуальним є проблема навчання та виховання обдарованих та талановитих дітей та підлітків, психологічна підтримка та сприяння розвитку їх творчого потенціалу.

У ряді досліджень доведено, що у позашкільних навчальних закладах створені найбільш сприятливі умови щодо розвитку творчого потенціалу особистості дитини, її задатків та здібностей. Для створення психологічного клімату даним питанням займається психолог Іршавської станції юних техніків.

Робота з дітьми будується за напрямами: діагностика, що спрямовується на виявлення здібностей та обдарувань; робота з розвитку творчого потенціалу особистості; визначення стратегії індивідуального розвитку дитини; психолого-педагогічна корекція. Діагностичні обстеження проводяться з метою визначення загальних та специфічних здібностей вихованців для спрямування їх навчально-творчої діяльності за відповідними напрямами позашкільної освіти. Тому, психолог Іршавської станції  відвідала гуртки які працюють на базі Вільхівської загальноосвітньої школи I-III ступенів, та провела з учнями методику на визначення темпераменту.

 Людський характер – залишався і залишається однією з найцікавіших і найвідкритіших питань дослідження в області психології, і педагогіки. Саме дослідження характерів, особливостей поведінки особистості – є одним з важливих питань, яке вивчає психологія. Темперамент – це результат вищої нервової діяльності, який характеризується певним співвідношенням двох основних процесів: збудження й гальмування, є переважаючим способом реагування організму на зовнішні подразники й найважливішим структурним компонентом особистості. У процесі виховання кожний тип темпераменту вимагає індивідуального підходу. Розрізняють чотири основних типи темпераменту: сангвінік, меланхолік, холерик і флегматик. Кожний з них пов'язаний з певними ознаками, що характеризують нервову систему людини, і має специфічний тільки для себе спосіб реагування.
Сангвініки – це сильний, урівноважений і рухливий тип темпераменту.
Меланхоліки – слабкий, неврівноважений, інертний тип темпераменту.
Холерики – сильний, неврівноважений, рухливий тип темпераменту.
Флегматики – сильний, урівноважений та інертний тип темпераменту.
Звісно, варто враховувати, що чисті типи темпераменту практично не зустрічаються (вкрай рідко). Найчастіше ми маємо справу зі змішаними типами з явним переважанням одного з них.
Знання особливостей характеру дитини, її способів реагування дозволяє батькам більш грамотно використовувати індивідуальні методи виховання й уникати багатьох болючих виховних помилок.
Найчастіше батьки не прагнуть дізнатись тип темпераменту своєї дитини, через що використовують у ставленні до неї неправильні методи виховання або ж за наявності братів і сестер у сім'ї використовують одні й ті самі методи без урахування індивідуальних потреб кожної дитини, що часто ображає дітей. Звичайно, не існує золотої середини або точної інструкції про виховання, але знання характеру дитини завжди є неоціненною допомогою – знання її типу темпераменту, особливостей розвитку, внутрішніх рушійних механізмів і багато чого іншого, що залишиться важливою складовою її особистості протягом усього життя.

Отже, під час педагогічного процесу кожен учитель, на нашу думку, повинен дотримуватись певних вимог: працюючи з дітьми, необхідно враховувати їх психофізіологічні особливості; запроваджувати індивідуальний підхід до учнів; створювати доброзичливу атмосферу спілкування на уроці; зацікавлювати дітей під час навчального процесу шляхом запровадження інноваційних та ігрових методів роботи; під час підготовки до уроків чітко продумувати засоби організації учнів; запроваджувати різноманітні види самостійної роботи учнів; підвищувати самооцінку учнів; уникати використання авторитарного стилю роботи, опиратися на партнерські та ділові стосунки з учнями тощо.

Переглядів: 416 | Додав: Phobos | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Copyright MyCorp © 2024